Vaikuttaminen alkaa aina itsestä. Luovuudessa vaikuttumisen taito on tärkeä. Kyyninen sielu ei vaikutu vaan tuhahtelee. Sellainen sielu ei kosketa toisia sieluja tavalla, joka arvokas, kunnioittava ja utelias. Vaikuttuva sielu vaikuttaa.

Tohtori Joanna Macy on kirjassaan Maailma rakastajana ja minuutena hahmotellut kolme ulottuvuutta maailman muuttamiseen:

* Toiminta
* Rakenteellinen muutos
* Tietoisuuden muutos.

”Yhdessä nämä kolme ulottuvuutta vapauttavat meidät… Ne tarjoavat jalompia tavoitteita ja todellisempia nautintoja. Ne auttavat meitä suojautumaan halvaantumiselta tai paniikista kun tilanne käy hankalaksi niin, että pystymme vastustaa kiusausta työntää pää pensaaseen tai etsiä pelloilleen syntipukkeja”, Macy kirjoittaa.

Ulottuvuudet eivät ole Macyn jaottelussa vavahduttavan uusia tai ainutlaatuisia. Minua puhuttelee kuitenkin erityisesti epäröinnin kiusauksen vastustaminen. Se kiusaus on läsnä joka päivä. Epäröinnin hetkellä toiminta (mitä teen), rakenteet (miten teen) ja tietoisuus (miksi teen) ovat halkeamia, joihin jalkansa asettaa Rohkeuden kallion seinämää kiivetessä.

Me tarvitsemme kaikesta huolimatta rakenteita. Tiikerin on helpompi olla villi hampaat suussa. Me tarvitsemme mahdollistavia rakenteita. Tietoisuutta me tarvitsemme myös. Pensas päässä saa pääkin olla pensaassa. Silloin ujostelun piilopaikasta tuleekin rohkeus lehväkruunu.

Näin vaikutut:

1. Ihmettele kaikkea!
2. Kysy entä jos!
3. Leiki ajatuksilla ja mahdollisilla vaihtoehdoilla!
4. Tiedä ettet tiedä lopullista totuutta ja nauti siitä!

PS. Toteutan ystäväni Joonas Hirvelän kanssa Maailman muuttamisen taito -työpajoja, joissa tämän kirjoituksen opit pannaan käytäntöön. Työpajoissa on kehollisen filosofisen konkreettinen tunnelma.