”Minulle on sanottu, että kirjallista ilmaisua opettaessani opetan ihmissuhteita, että itse asiassa kynäilypiirini ja kirjoittamista käsittelevät luentosarjani ovat pääasiassa filosofiaa ja itsetutkiskelua. Ja niin todella on. Keskityn määrätietoisesti, että ihmisissä syntyy halu ilmaista itseään”, kirjoittaa runoilija Risto Ahti Oriveden Opit -kirjassa.

Ihmissuhteet ja ihmisenä oleminen ovatkin tärkeä lähtökohta luovuudessa. Itsensä tunteminen Ahdin mainitseman tutkiskelun kautta auttaa tulemaan tietoisemmaksi omista varjoista. Siitä voi seurata vapautumista ja niin sanotun oman äänen vahvistumista. Tai ehkä oman äänen sijaan olisi oikeampi ilmaisu ”tulla tietoiseksi omien äänien moninaisuudesta”, luovuutemme sisäisestä diversiteetistä eli monimuotoisuudesta.

Itsetutkiskelun yksi ylevimmistä muodoista on jakaminen. Kysyn usein ryhmissäni ovatko osallistujat toivoneet enemmän tukea ja kuulluksi tulemista liittyen luoviin pyrkimyksiinsä projekteihinsa. Useimmat vastaavat ”kyllä!”. Omien kirjoitusten ääneen lukeminen on kaunis jakamisen muoto niinikään. ”Kerro ystävällesi, että ääneen lukemalla tahdot vain kuulla mitä oikeastaan olet kirjoittanut ja että et pyydä häntä kommentoimaan tekstiä”, neuvoo Natalie Goldberg kirjassaan Hyvä kaukainen ystävä. Kuulijan tarkoituksena on siis vain olla todistajana.

Olen itse innostunut piirityöskentelystä. Sen ideana on tarkota tukea ja kuulluksi tulemista, jakamista, läsnäoloa ja yhdessä luomista. Piirissä jokaisella on oma, alussa sovittava aikansa jakaa omia luovia ideoitaan, toiveitaan, pettymyksiään, vastoinkäymisiään, ilonaiheitaan, hapuiluaan, oivalluksiaan, kysymyksiään… kaikkea mikä siinä hetkessä tuntuu tärkeältä. Kun yksi puhuu, muut kuuntelevat ja ovat todistajina läsnä.

Piireissä ei yritä ratkaista mitään, vaan luoda yhdessä merkityksellinen hetki. Piireissä ei neuvota eikä viisastella, vaan luodaan tilan, jossa on mahdollisuus mikä ikinä hetkessä tuntuukaan tärkeältä. Olla yhdessä uteliaita elämälle, se riittää.

Kun yhdessä olemme läsnä toisillemme, kutsumme samalla paikalle voiman, joka kirjoittaessakin meitä kannattelee!

PS. Vilkaise aiheeseen liittyvä Facebook-tapahtuma 10.10.2019 klo 18.30-21 ja tule mukaan https://www.facebook.com/events/1908519322584695/