Osallistuin muutama vuosi sitten Madridissa Oneness-seminaariin, jonka yksi puhujista oli kirjailija ja henkinen opettaja Neale Donald Walsch. Hän julkaisi vuonna 1995 Keskusteluja Jumalan kanssa -esikoisteoksensa, josta tuli valtava menestys. Walsch kertoi näkemyksistään myös maailman muuttamiseen liittyen. ”Jos et sinä niin kuka sitten”, noin 30 kirjaa julkaissut Walsch muistutti puheenvuorossaan.

Niinpä, jos en minä, niin kukapa muu!

B.J. Fogg on kirjassaan Tiny Habits kirjoittanut pienten muutosten merkityksestä. Hänen mukaansa muutos onnistuu, kun meillä riittävästi kyvykkyyttä ja motivaatiota asian tekemiseksi. Tarvitsemme molempia. Voimme vaikka kuinka motivoituneita kirjoittamaan blogia, mutta jos emme osaa lainkaan käyttää WordPress -hallintaohjelmaa, homma ei edisty. Tai vaikka ohjelmisto-osaamisemme on ammattilaistasoa, mutta emme keksi mitä haluamme sanoa, jää projektimme puolitiehen.

Millaista uutta osaamista tarvitset vuonna 2021? Mitä kohtaan haluaisit lisää motivaatiota?

Kirjoittamalla palat yhteen

Kirjoittaminen on mainio keino tutkia itselle epäselviä kysymyksiä. Kun kirjoitamme, aivoissamme olevat informaation palaset loksahtelevat yhteen ja muodostuvat näkemykseksi. Äkkiä ymmärrämme jotain, mitä emme tajunneet ennen kuin kirjoitimme. Emme siis tulosta mielemme sisältöä vaan luomme uutta. 

Walschilla oli Madridissa toinenkin kehotus: ”Jos ei nyt niin koska sitten”, hän sanoi puheenvuoronsa lopuksi. Miten mainio lääke lykkäämiseen! Mitä voit tehdä tänään? Tai tunnin päästä? Entä heti kun olet lukenut tämän blogin? Emme voi tehdä heti kaikkea, mutta useimmiten jotain.

Jos siis minä en toimi niin kuka sitten? Jos minä en kirjoita tekstejäni, kuka ne kirjoittaa? Jos minä en mene kielikurssille, kuka sen tekee minulle? Jos minä en käy päivittäin metsälenkillä, kuka siellä minun sijastani liikkuu? Jos minä en ota vastuuta luovuudestani, kuka sen tekee?

Toivo syntyy teoista.